Arbeidsomstandigheden

Nieuwe richtlijn nachtwerk en gezondheid

nachtwerk, nachtdienst, Vitaal Thuiswerken

De Gezondheidsraad stelde in 2017 dat nachtwerk tot negatieve gezondheidseffecten kan leiden. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft een richtlijn opgesteld over nachtwerk en gezondheid. De richtlijn ‘Nachtwerk en gezondheid’ is nu beschikbaar om te downloaden. Het doel van de richtlijn nachtwerk De doelstelling van de richtlijn is het ondersteunen van de bedrijfsarts bij …

Nieuwe richtlijn nachtwerk en gezondheid Lees meer »

Langdurig zitten: opvallende nieuwkomer in de risicolijst

Langdurig zitten, zitten, risicolijst

In november van 2019 zijn de eerste uitkomsten van de European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks (ESENER-3) gepresenteerd: het onderzoek naar nieuwe en opkomende risico’s van Europese werknemers. Langdurig zitten is een opvallende nieuwkomer in de lijst en repeterende bewegingen van hand en arm staan bovenaan. De meest voorkomende risico’s in 2019 en 2014 …

Langdurig zitten: opvallende nieuwkomer in de risicolijst Lees meer »

Werken in hitte of zon?

Werken in hitte of zon? Werkplek Gezond-werken

Werk je veel bij hoge temperaturen of in de zon? Werken bij hoge temperaturen of met hete producten kan leiden tot minder goede prestaties of brengt risicoʼs met zich mee voor je gezondheid. Het is belangrijk dat jij en je werkgever de juiste maatregelen treffen om werken in de hitte veilig te houden en is …

Werken in hitte of zon? Lees meer »

Nachtdiensten, wat zegt de wet?

Nachtiensten

Wat zegt de wet over nachtdiensten?   Nachtdiensten zijn extra belastend voor werknemers. Daarom gelden voor nachtwerk strengere aanvullende regels over de arbeidsduur, rusttijden en het aantal diensten. Deze zijn terug te vinden in de Arbeidstijdenwet, artikel 5.8.   Maximaal aantal nachtdiensten en te werken uren Per nachtdienst mag niet meer dan 10 uur gewerkt …

Nachtdiensten, wat zegt de wet? Lees meer »