Wanneer is het te warm of te koud om te werken?


In de Arbowet staat niet precies wanneer er sprake is van ernstige en onmiddellijk gevaarlijke hitte. Risico’s hangen namelijk niet alleen van de temperatuur af, maar ook van bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en je werkkleding. 
 
 

Risico’s in kaart brengen

 

De FNV Klimaat-app  helpt je om de risico’s in jouw situatie in kaart te brengen. In de app kun je een berekening maken zodat je weet of je je werk nog veilig kunt doen bij verschillende temperaturen. Werken in de hitte of kou kan namelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Met de app krijg je snel een advies over jouw werkklimaat. En krijg je tips wat je zelf kunt doen, én wat je werkgever moet doen.

Oh ja, de klimaat-app is helemaal gratis. Dus download hem snel!  (Onderaan de pagina vind je de links naar de app)

Werk je veel bij hoge temperaturen of in de zon?

 

Dat brengt risico’s met zich mee voor je gezondheid. Hoe zorgen je werkgever en jij dat werken in de hitte veilig blijft?

 

Wanneer loop je risico?

 

Zo’n 39% van de Nederlandse werknemers werkt wel eens in (extreme) hitte. Je hebt hier bijvoorbeeld mee te maken als je werkt in de buitenlucht, als je werkt in een bedrijf waar het productieproces hitte opwekt (zoals ovens of kassen) of als je werkt in een gebouw of vervoermiddel met een slechte klimaatregeling.

Groter risico bij een slechte gezondheid

 

Je loopt extra gezondheidsrisico als je hartproblemen hebt, zwanger bent, overgewicht hebt, suikerziekte hebt, een longaandoening hebt en medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk.

Mag ik werk weigeren?

 

Vaak is werken in extreme kou of warmte heel vervelend, maar niet direct gevaarlijk. Je mag volgens de wet niet zomaar werk weigeren. Wel moeten jij en je werkgever maatregelen nemen, zodat jij je werk veilig kunt uitvoeren.

Let op: Als je werkgever geen maatregelen treft terwijl er direct gevaar voor je gezondheid of veiligheid dreigt, mag je je werk stilleggen. Dat staat in artikel 29 van de Arbowet. Neem dan contact op met het Arbo-Adviespunt

Klimaat-app FNV Werkklimaat Preventiemedewerker

 
 
Scroll naar boven